OM OSS

En dröm som gick i uppfyllelse!

Jag, Sofie har arbetat inom turistnäringen i flera år både på hotel och hostel och med att sälja resor och ge turistinformation. Sedan jag första gången gav mig ut i världen som backpacker har drömmen funnits om att en dag få driva eget Hotel & Hostel. Efter fyra år i Australien kom jag och min hund Lily till Sverige och fann efter en härlig semester på Öland, dåvarande Pensionat Alvaret.

Vi valde att slå oss ner här då jag ser en stor potential i Alvaret. Läget är perfekt. Man har nära till allt, nära till de bekvämligheter som finns men ändå så pass nära till hav, jordbruk och alvarsnatur.

Alvaret Hotel & Hostel är det nya namnet

Alvarets historia går tillbaka till början av 1900-talet, då det blev Löttorps första mejeri. Sedan har det drivits som pensionat fram tills 2016 då vi tog över det och totalrenoverade det till ett hotel & hostel. Vi är mycket stolta att få föra vidare Alvaret i ny regi och hoppas att ni kommer trivas lika bra hos oss nu som då.

Här nedan kan ni läsa Alvarets historiska tidslinje.
Källa: Byarna i Högby socken

 • 1909

  Mejeriets äldsta historia

  Mejeriets äldsta historia började 1909 och då upprättade man teckningslistor där bönderna förband sig att lämna mjölk till mejeriet. Totalt fick man ihop 404 kor och vid första mjölkleveransen kom 6 bönder med sina mjölkspannar.

 • 1912

  Löttorps första Mejeri

  Från början byggdes huvudbyggnaden som Löttorps första Mejeri. Huset byggdes 1912 till en kostnad av 3500 kronor.

 • 1924

  Anpassas till smörtillverkning

  1924 byggdes det om och till för att anpassas till smörtillverkning. En tillbyggnad gjordes då och som nu är Hantverkshuset rakt över vägen. I mejeriet drevs separatorer och pumpar av en vedeldad ångpanna, så för mejerskan var det till att gå upp tidigt för att få upp trycket i ångpannan och att få varmt i lokalen. Man skyfflade kolet genom en lucka i husväggen, den luckan kan man se ännu idag på framsidan av fasaden.

 • 1937

  Mejeriet flyttar

  Mejeriet flyttade till nya lokaler 1937 där Rosas handel idag ligger och mejeriet lades till slut ner i samband med att Ölandsbron stod färdig 1976.

 • 1989

  Blir pensionat

  Det var en kvinna vid namn Marianne Kärnberg som från början startade pensionatet år 1989 och byggde då stuglängan som vi idag kallar västkuststugan och strax därefter byggdes det inglasade uterummet i ladan. Efter Marianne så var Pensionat Alvaret i Björn och Runa´s ägo under 12 år.

 • 2016

  Alvaret Hotel & Hostel

  Alvaret Hotel & Hostel är det nya namnet sedan vi tog över 2016. Det gamla pensionatet har totalrenoverats och brandklassats för att möta dagens krav.